Vijf slimme sollicitatietips

Vijf slimme sollicitatietips

De zomer is alweer voorbij en helaas moeten de korte broeken en jurkjes weer even terug de kast in! Wil jij wel alvast kunnen sparen voor een (volgende) vakantie in de zon of liever een vakantie in de sneeuw? Maar heb je nog geen baan voor naast je school of studie? Lees dan hier de vijf slimme sollicitatietips even door!

1. Lees jezelf goed in!

Lees voordat je solliciteert altijd goed de vacature door. Kijk door de ogen van de recruiter en vraag jezelf af waarom jij de geschikte kandidaat bent voor de functie. Staat er in de vacaturetekst geen informatie over het bedrijf? Zoek deze dan op via hun website. Door te weten wat je van de functie en het bedrijf kan verwachten, maak je tijdens een gesprek een goede eerste indruk!

2. Dubbelcheck je motivatie/CV

Als je een motivatiebrief of CV moet versturen check dan altijd even goed of alles nog up to date is en of er geen spelfouten in staan, dit is echt een no go! Ben jij geen spelheld? Laat het dan even lezen door een van je ouders of vrienden. Los van de spelling, is het altijd goed om feedback te krijgen op je CV of motivatie. Immers twee paar ogen zien meer dan een!

3. Gebruik voorbeelden

Versterk je antwoord door voorbeelden te geven tijdens een eerste gesprek. Als je bijvoorbeeld aangeeft dat jij een ster bent in overtuigen, stel jezelf dan de vraag: Waar blijkt dat uit? Koppel aan de eigenschap een situatie uit je eerdere werkervaring. Solliciteer je voor je eerste baan? Geen probleem! Geef dan een voorbeeld uit je privéleven waaruit blijkt dat jij beschikt over een dosis overtuigingskracht.

4. Let op je houding

Een eerste gesprek kan zowel telefonisch als face to face zijn, maar in beide gevallen is het belangrijk om op je houding te letten. Zorg ervoor dat je bij een eerste ontmoeting een actieve houding aanneemt, luister goed, smile en wees beleefd! Ben je zenuwachtig? Geef dit gewoon aan! Vaak valt dan ook meteen de spanning van je af. Zelfverzekerd overkomen is zeker een pré, maar sla hier niet in door! Op een arrogante collega zit niemand te wachten 😉

5. Wees jezelf!

Last but not least: wees jezelf! Je zal merken dat het gesprek dan direct soepeler verloopt en de recruiter kan hierdoor beter inschatten of je bij de organisatie past! Succes!

Wil jij deze vijf slimme sollicitatietips meteen in de praktijk brengen? Solliciteer dan hier op een van onze vacatures.

Terug naar prikbord

Volg ons via:

WhatsApp 2Contact